P2P laina - Parhaat vertaislainat vertailussa!

Hae P2P laina vertaislainavertailumme avulla. Vertaile parhaat saatavilla olevat vertaislainat nopeasti ja helposti.

Lainan todellinen vuosikorko (APR) 17,23% - 30,17%. Tarjottava korko riippuu yksilöllisistä olosuhteista.

Hae Bondoran p2p lainaa 500 € - 10 000 €, 3 kk - 5 vuoden laina-ajalla.

Esimerkki lainakuluista: 3 215 € laina 5 vuodeksi maksaa 77,98 € kuukaudessa. Tyypillinen vuosittainen korkotaso on 25,06 %. 5 vuoden ajalta maksettavaksesi tuleva kokonaissumma on 4 793,76 €, joka sisältää 883,56 € korkomaksuja (10 % kiinteällä korkoprosentilla) ja 580,2 euron hallinnointimaksun. Lisäksi veloitamme 115 € sopimusmaksun maksettuasi lainasi takaisin. 5 vuoden jälkeen kokonaisveloitukseksi tulee 1 578,76 € jos lainaamasi summa on 3 215 €. Tarjoamme korkoprosentti vaihtelee lainoittain, minkä vuoksi pyydämme sinua lukemaan huolella palvelumme ehdot ja edellytykset. Voit myös konsultoida asiantuntijamme kanssa tarvittaessa.

Lainan todellinen vuosikorko (APR) 17,41% - 28,21%. Tarjottava korko riippuu yksilöllisistä olosuhteista.

Hae Fixuran vertaislainaa 100 € - 20 000 €, 24 kk - 6 vuoden laina-ajalla.

Esimerkki lainakuluista: Lainasumma 3500,00 €. Todellinen vuosikorko tälle lainalle on 22.29 %, kun nimelliskorko on 15,00 %, lainanhoitomaksu 10,00 €/kk ja laina-aika 60 kuukautta. Nimelliskorko määräytyy asiakaskohtaisesti luottoluokitukseen perustuen. Kuukausierät yhteensä 5595,89 €.

P2P Laina

P2P laina, tunnetaan myös vertaislainana tai sosiaalisena lainana, on erityinen lainatyypi, jossa rahaa lainataan yksityishenkilöltä toiselle ilman perinteisiä rahoitusalan yrityksiä, kuten pankkeja tai luotonantajia. Tämä mahdollistaa nopeamman ja usein joustavamman lainanhakuprosessin, mikä voi olla houkutteleva vaihtoehto sekä lainanantajille että lainanhakijoille.

Vertaislainapalvelut toimivat yleensä alustoina, jotka yhdistävät lainanantajat potentiaalisiin lainanhakijoihin. Nämä alustat tarjoavat turvallisen ja helpon tavan lainanantajille sijoittaa rahaa, ja lainanhakijat pääsevät usein edullisempiin ehtoihin ja parempiin koroihin kuin perinteisistä rahoituslaitoksista. Suomessa on olemassa useita vertaislainapalveluita, joista voit valita sopivan omiin tarpeisiisi.

P2P-lainoissa on monia etuja. Lainanhakijat voivat saada parempia korkoja, ja lainanantajat voivat saada parempia tuottoja sijoituksilleen. Joustavuus ja helppous tekevät tästä lainamuodosta yhä suositumman niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

Mikä on P2P-laina?

P2P-laina, eli vertaislaina, on laina, joka otetaan kahden yksityishenkilön kesken. Se on suosittu vaihtoehto perinteisille lainoille, kuten pankkilainoille. Tässä kirjoituksessa tutustut P2P-lainaan ja sen toimintatapaan.

Verkossa on useita alustoja, jotka toimivat työkaluna tämäntyyppiselle lainalle. Nämä alustat eivät itse lainaa rahaa, vaan toimivat välittäjänä lainalle sijoittajan ja luotonsaajan välillä. P2P-lainoja kutsutaan myös sosiaalisiksi lainoiksi, koska ne yhdistävät yksityishenkilöt, jotka haluavat lainata rahaa, ja henkilöt, jotka tarvitsevat lainaa.

P2P-lainan ominaisuudet:

 • Rahoitus tulee muilta yksityishenkilöiltä, ei rahoitusalan yrityksiltä.
 • Alustat toimivat välittäjänä, yhdistäen lainaa tarvitsevia ja lainaa tarjoavia henkilöitä.
 • Yleensä pienemmät summat kuin perinteisillä lainoilla.
 • Joustavammat ehdot ja mahdollisuus neuvotella laina-aikataulusta ja koroista.

Lainanottajan näkökulmasta P2P-laina voi tarjota edullisempia korkoja ja parempaa asiakaspalvelua, koska ne eivät ole sidoksissa perinteisiin rahoituslaitoksiin. Lisäksi P2P-lainoissa usein sallitaan pienemmät lainasummat, mikä voi tehdä niistä sopivamman vaihtoehdon esimerkiksi lyhytaikaisten rahoitustarpeiden täyttämiseen.

Toisaalta sijoittajien kannalta P2P-lainat voivat olla houkutteleva sijoitusmuoto, koska ne voivat tarjota korkeampia tuottoja kuin perinteiset sijoitukset. Koska sijoittaja lainaa suoraan toiselle henkilölle, hän voi saada paremman käsityksen siitä, mihin rahat menevät ja millaisia riskejä lainaan liittyy. Tämä voi auttaa sijoittajaa tekemään parempia päätöksiä sijoituksistaan.

Yhteenvetona, P2P-laina on vertaislaina kahden yksityishenkilön välillä, jossa alusta toimii välittäjänä. Se voi tarjota joustavampia ehtoja ja edullisempia korkoja kuin perinteiset lainat sekä mahdollisuuden sijoittaa rahaa suoraan toisten henkilöiden lainoihin.

Lainanottajan edut

P2P laina, Peer-to-peer laina, tai vertaislaina, tarjoaa monia etuja lainanottajalle. Näistä eduista johtuen P2P lainat ovat yhä suositumpia. Yksi etu on se, että laina voi olla edullisempi verrattuna perinteisiin pankkilainoihin. Lainan todellinen vuosikorko riippuu luottoluokituksesta ja lainaehdoista. Lisäksi vertaislainapalvelut voivat tarjota nopeamman lainapäätöksen, jopa saman päivän aikana.

Vertaislainayritykset yhdistävät lainaajan ja sijoittajan, jolloin lainan käsittelykuluja on mahdollista vähentää ja saavuttaa paremmat ehdot niin lainanottajalle kuin sijoittajalle. Tämä tarkoittaa, että voit hakea lainaa summalla 1 000-10 000 € ja maksuaika on yleensä välillä 24-60 kuukautta.

Sijoittajan edut

P2P laina tarjoaa myös etuja sijoittajille. Se tarjoaa toisen tavan sijoittaa rahaa, joka ei ole osa perinteistä pankkijärjestelmää. Parhaat vertaislainat voivat tarjota sijoittajille korkeampia tuottoja kuin perinteiset sijoitusmuodot, kuten talletukset tai osakkeet. Lisäksi sijoittajat voivat hajauttaa riskiä sijoittamalla useisiin eri lainoihin sen sijaan, että sijoittaisivat yhteen suureen projektiin.

Kuitenkin on tärkeää huomata, että P2P lainoihin liittyy myös riskejä, kuten että lainanhakija ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Tästä syystä sijoittajien on syytä ymmärtää nämä riskit ja harkita mahdollisuuksiaan ennen sijoituspäätöstä.

Riskit

Vaikka P2P lainat tarjoavat etuja molemmille osapuolille, niihin liittyy myös omat riskinsä. Lainanottajalle voi syntyä riski korkeammista koroista huonon luottoluokituksen seurauksena. P2P lainat voivat myös houkutella heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevia lainanottajia, mikä voi lisätä maksukyvyttömyyden riskiä.

Sijoittajille P2P lainat voivat tuoda suurempia tuottoja, mutta niiden maksuhäiriöiden riski on myös korkeampi verrattuna perinteisiin sijoitusinstrumentteihin. Sijoittajan on myös hyvä huomioida, että vertaislainasijoitusten likviditeetti saattaa olla heikompi, eli sijoituksia ei välttämättä voi realisoida yhtä nopeasti kuin muita sijoituksia, kuten osakkeita tai rahastoja.

Tästä huolimatta, P2P lainat ovat kasvava ja monipuolinen rahoitusmuoto, joka voi hyödyttää niin lainanottajia kuin sijoittajiakin.

Vertaislainan valitseminen

Nykyään on olemassa monia vertaislaina-alustoja, jotka tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa ja hakea lainaa. Suosittuja alustoja ovat esimerkiksi Bondora ja Fixura. Bondora on virolainen joukkurahoituspalvelu, joka tarjoaa kuluttajalainoja useissa eri maissa. Fixura taas on suomalainen vertaislaina-alusta, joka keskittyy kotimaisiin lainoihin.

Voit vertailla vertaislainoja Vertaislaina.net -sivuston vertaislainavertailun avulla. Siellä on listattu eri vertaislaina-alustojen ominaisuuksia ja tuottoja, mikä helpottaa valintaa parhaiten omaan tilanteeseen sopivasta alustasta.

Vertailukriteerit

Vertaislainaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kriteereihin:

 1. Korko: Vertaislainojen korot vaihtelevat eri alustojen ja lainojen välillä. Yleensä korkeampi korko tarkoittaa suurempaa riskiä, mutta myös mahdollisuutta parempaan tuottoon.
 2. Luottoluokitus: Monet alustat tarjoavat luottotietoihin perustuvan luokituksen, jonka avulla voit arvioida lainan riskitasoa. Esimerkiksi Bondora tarjoaa GO & GROW -palvelun, jossa voit hajauttaa sijoituksiasi eri luottoluokituksiin.
 3. Laina-aika: Lainojen takaisinmaksuajan pituus vaihtelee. Usein pidempi laina-aika tarkoittaa suurempaa riskiä, mutta se voi myös antaa aikaa sijoituksen arvon kasvulle.
 4. Alustan maine: Kannattaa selvittää eri alustojen kokemuksia ja arvosteluja muilta käyttäjiltä ennen alustan valitsemista.

Tarkastelemalla näitä kriteereitä ja vertailemalla eri vertaislaina-alustojen tarjontaa voit löytää parhaan ratkaisun omiin sijoitus- tai lainatarpeisiisi. Muista kuitenkin aina ottaa huomioon oma riskinsietokykysi ja sijoitustavoitteesi ennen vertaislainaan sijoittamista.

Vertaislainat sijoituskohteena

Vertaislainat, eli P2P-lainat, ovat noussut suosituksi sijoituskohteeksi viime vuosien aikana. Sijoittaminen vertaislainoihin tarkoittaa rahan lainaamista toisille ihmisille tai yrityksille vertaislainapalvelun välityksellä. Tuotto muodostuu lainasta saatavasta korosta, joka voi vaihdella esimerkiksi hakijan luottokelpoisuuden perusteella. Usein vertaislainat tarjoavat paremman tuoton kuin perinteiset sijoituskohteet, mutta niihin liittyy myös riskejä, kuten luottotappiot.

Hajauttaminen vertaislainoissa

On tärkeää hajauttaa sijoituksia vertaislainoissa, jotta sijoituksen riskiä saadaan pienennettyä. Hajauttamalla sijoituksia useisiin erilaisiin lainoihin, yksittäisen lainan aiheuttaman tappion riski pienenee. Esimerkiksi:

 • Vertaislaina sijoittaminen blogi: Blogit ovat hyvä paikka jakaa omia kokemuksiasi ja oppia muiden sijoittajien onnistumisista ja haasteista.
 • Vertaislaina sijoitus kokemuksia: Keskustele muiden sijoittajien kanssa foorumeilla ja muissa keskustelupalstoilla saadaksesi käsityksen heidän kokemuksistaan vertaislainoissa sijoittamisen kanssa.
 • Vertaislaina ETF: Vaihtoehtoinen tapa hajauttaa sijoituksiasi vertaislainoissa on sijoittaa ETF:ään, joka koostuu useista eri vertaislainoista.
 • Vertaislaina sijoitus: On tärkeää tutkia eri vertaislainapalveluita ja niiden tarjoamia sijoituskohteita, jotta löydät parhaat mahdollisuudet sijoituksillesi.

Vertaislainasijoituksia hajauttaessasi voit myös hyödyntää erilaisia sijoitusstrategioita, kuten vertaislaina-ETF käyttämistä, tai keskittyä tietyntyyppisiin lainoihin, kuten kulutusluottoihin tai yrityslainoihin.

Yleisesti ottaen, vertaislainoissa sijoittamiseen liittyy riskejä, mutta tuotto-odotus voi olla erittäin houkutteleva. Muista kuitenkin aina hajauttaa sijoituksiasi ja tutustua eri vertaislainapalveluiden ehtoihin ja tuottoihin ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Verotus ja vertaislainat

Vertaislainasta saatu tulo luokitellaan pääomatuloksi. Pääomatuloa on esimerkiksi korkotulot ja osinkotulot. Vertaislainoista saadut korot ovat veronalaista tuloa ja ne tulee ilmoittaa verottajalle verotuksessa.

Vertaislainan verotuksen pääpiirteet ovat seuraavat:

 • Lainanantajan tulee ilmoittaa saamansa korkotulot verottajalle.
 • Pääomatuloveroprosentti on pääsääntöisesti 30 % (ja ylimenevältä osalta 34 %).

Vertaislainoista saadut korot ilmoitetaan verottajalle korkotulona. Suomessa yleisesti verovelvollisten luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien verotus määräytyy suhteessa annettuun rahoitukseen. On tärkeää huomioida, että vertaislainauspalveluiden kautta saadut korkotulot saattavat vaatia erillisen ilmoituksen verottajalle, jos ne eivät automaattisesti siirry verottajalle palveluntarjoajan toimesta.

Tässä esimerkki taulukko verotuksesta vertaislainasta:

Vertaislainan summa Korkotulo Veroprosentti Vero
10 000 € 500 € 30 % 150 €
20 000 € 1000 € 30 % 300 €
40 000 € 2000 € 30 % 600 €

Lainanantaja voi kuitenkin vähentää luottotappioita ja luovutustappioita verotuksessa. Tällöin mahdolliset luottotappiot voivat pienentää veronmäärää. On tärkeää seurata omien vertaislainojen tilannetta ja tarvittaessa olla yhteydessä verottajaan tai veroneuvojaan, jotta verotus hoidetaan oikein ja mahdolliset vähennykset huomioidaan.

Yhteenvetona, pääomatulon laji vertaislaina tarkoittaa sitä, että tuloja lainasta verotetaan pääomatulojen mukaisesti. Kannattaa varmistaa, että ilmoitat vertaislainasta saamasi korot verottajalle ja huomioit mahdolliset luottotappiot verovähennyksinä.

Vertaislainan eettisyys ja vastuullisuus

Vertaislainan eettisyydellä tarkoitetaan sitä, että sekä lainanantajat että lainanhakijat toimivat vastuullisesti eivätkä aiheuta tarpeetonta haittaa osapuolille tai ympäristölle. Kun sijoitat vertaislainoihin, on tärkeää ottaa huomioon eettisyyden ja vastuullisuuden näkökohdat.

Yksi vertaislainan eettisyyden aspekti on läpinäkyvyys. P2P-lainaa välittävien palveluiden tulisi tarjota selkeää ja ymmärrettävää tietoa lainojen ehdoista, koroista ja muista seikoista, jotta sekä yksityiset sijoittajat että lainanhakijat voivat tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä.

Tässä joitakin eettisiä ja vastuullisia toimenpiteitä, joita voi ottaa huomioon vertaislainasijoittamisessa:

 • Eettisten arvojen ja ympäristöystävällisyyden painottaminen lainanhakijoille
 • Mahdollisten sosiaalisten vaikutusten arviointi (esim. työllisyyden luominen tai yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen)
 • Dynaamiset korkokannat ja lainaehdot, jotka otetaan huomioon hakijan henkilökohtainen tilanne
 • Harkita vain sellaisia lainoja, jotka täyttävät tietyt vastuullisuuskriteerit

Taulukossa on vertailu tavallisen pankkilainan ja vertaislainan eettisyydestä ja vastuullisuudesta:

Pankkilaina Vertaislaina (P2P)
Läpinäkyvyys Korko ja ehdot voivat muuttua pankin harkinnan mukaan. Yleensä tarkat tiedot koroista ja ehdoista.
Ympäristöarvot Ei välttämättä painoteta, pankki voi sijoittaa myös epäeettisiin kohteisiin. Voi painottaa eettisiä arvoja ja ympäristöystävällisyyttä.
Sosiaalinen vaikutus Pääpaino usein taloudellisella kannattavuudella. Voi arvioida sosiaalisen vaikutuksen osana lainanantoprosessia.

Ymmärtämällä vertaislainan eettiset ja vastuulliset seikat voit analysoida immateriaalisia riskejä, kuten maine-, ympäristö-, ja sosiaalisia riskejä vertaislainanhakijoille ja -antajille.

Kokemuksia vertaislainoihin sijoittamisesta

Vertaislaina eli P2P-laina on suosittu sijoitusmuoto, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa erilaisiin lainoihin ja kiinteistöprojekteihin keskimäärin jopa yli 10% tuottoa vastaan (vertaislaina sijoittaminen kokemuksia). Tässä osiossa käymme läpi vertaislainoihin sijoittamisen eri puolia ja kerromme kokemuksista.

Ensiksi, vertaislainoissa yksityishenkilöt tai yritykset hakevat lainaa suoraan laajalta joukolta kanssaihmisiä. Tämä lainanhaun ja -annon prosessi tapahtuu useimmiten internetissä toimivan markkinapaikan kautta, joka mahdollistaa nopean ja vaivattoman pääoman siirtämisen lainanantajalta lainanhakijalle (vertaislaina sijoitus kokemuksia).

Sijoittajat saavat usein hyviä kokemuksia vertaislainoista, sillä niiden avulla voi saavuttaa korkeita tuottoja verrattuna muihin perinteisempiin sijoituskohteisiin. Viime vuosina vertaislainat ovat saaneet yhä enemmän huomiota niiden suhteellisen korkeiden tuottojen ja helppokäyttöisten alustojen vuoksi. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että sijoittamalla vertaislainoihin saattaa kantaa suurempaa riskiä kuin sijoittamalla perinteisiin kohteisiin, kuten osakkeisiin tai kiinteistöihin.

Tässä muutama esimerkki vertaislainoihin sijoittamisen plussista ja miinuksista:

Plussat:

 • Korkea tuotto potentiaali
 • Helppokäyttöiset alustat
 • Mahdollistaa yksityishenkilöille ja yrityksille nopeamman lainanhaun

Miinukset:

 • Suurempi riski kuin perinteisissä sijoituskohteissa
 • Lainaantajakentän laajuus voi heikentää valikoitumista

Lopuksi haluamme muistuttaa, että vertaislainoihin sijoittamisen tulee perustua omiin tutkimuksiisi ja riskinottokykyysi. Vertaislainasijoittaminen voi olla erinomainen tapa monipuolistaa sijoitusstrategiaasi, mutta on tärkeää muistaa, että jokainen sijoitusmuoto tuo mukanaan omat riskinsä.